Лібералізацію скасовано? Бізнес стурбований інформацією щодо можливого скорочення граничних строків розрахунків у ЗЕД

Бізнес тривалий час акцентував увагу на важливості поступово лібералізовувати валютні обмеження, зокрема, для продовження, наскільки це можливо в нинішніх умовах, експортних та імпортних операцій, глобальної експансії, тощо. Важливим кроком на цьому шляху стало оприлюднення у липні 2023 року Стратегії пом’якшення валютних обмежень, переходу до більшої гнучкості обмінного курсу та повернення до інфляційного таргетування.

Водночас, цього тижня в ЗМІ з’явилась інформація щодо можливого запровадження жорсткіших умов повернення валютної виручки, а саме скорочення граничних строків розрахунків за окремими операціями з експорту та імпорту товарів.

Варто зауважити, що у окремих компаній-членів Асоціації реалізація продукції на експорт складає близько 80% товарного портфелю, але стан взаємовідносин українських компаній з іноземними контрагентами з моменту повномасштабного вторгнення рф в Україну значно ускладнився. Перш за все, відсутність доступу до українських портів призвела до збільшенню транспортного плеча до кінцевих клієнтів до 4-6 місяців. Крім того, за даними представників бізнесу, у зв’язку з військовими діями споживачі продукції вимагають підтримування незнижувального залишку готової продукції на іноземних складах на 4-5 місяців як гарантію стабільності постачань, що з урахуванням стандартної відстрочки платежу у 1-2 місяці призводить до майже річного циклу обертання грошей. Існуючі на сьогодні обмеження в 180 днів, за інформацією від бізнесу, часом вже не дають змоги вести ефективний експортний бізнес і періодично підприємці звертаються з пропозиціями щодо збільшення граничних термінів повернення грошей.

Безумовно, наразі країна стикається з величезною кількістю викликів, зокрема, і на економічному фронті. Проте, хоча б певна стабільність та прогнозованість все ж вкрай важлива для бізнесу – аби мати змогу продовжувати працювати та долати нові виклики, що періодично з’являються на горизонті.

Тому, Європейська Бізнес Асоціація дуже просить із розумінням поставитись до ситуації, яка впливає на його діяльність та вимог в рамках взаємодії на глобальному рівні. Зокрема, спільнота звертається з проханням до Прем’єр-міністра України Дениса Шмигаля, Голови НБУ Андрія Пишного, Голови Комітету ВРУ з фінансів, податкової та митної політики Данила Гетманцева з проханням розглянути можливість не допущення подальшого скорочення граничних строків повернення валютної виручки та введення будь-яких додаткових валютних обмежень, а також розглянути можливість збільшення згаданих строків повернення валютної виручки. Крім того, розглянути доцільність звільнення компаній від відповідальності у разі, коли контрагенти-нерезиденти несвоєчасно оплачують товари/роботи/послуги або несвоєчасно повертають передоплату на користь резидента – це питання не 100% лежить в зоні відповідальності бізнесу, що працює в Україні, тому, в нинішніх непростих реаліях, вкрай дивно накладати різного роду відповідальність на бізнес (змінювати правила відшкодування ПДВ, тощо).

Джерело: сайт Європейської Бізнес Асоціації