70% українців очікують на економічний бум у повоєнній Україні. Результати соціологічного дослідження

48% українців вважають, що основним джерелом економічного зростання має стати створення урядом умов для іноземних інвесторів та українських підприємців. 27.1% опитаних розраховують на конфіскацію російських активів.

Про це йдеться у результатах соціологічного опитування, що було проведено Київським міжнародним інститутом соціології на замовлення Центру соціально-економічних досліджень CASE Україна.

На запитання «Як Ви вважаєте, чи відбудеться в Україні після закінчення війни стрімке економічне зростання (наприклад, 5-7% ВВП на рік)?» 21,2% відповідей приходилось на варіант «так, воно почнеться упродовж 1-2 років після закінчення війни». А частка тих, хто вважає, що економічне зростання почнеться упродовж 3-5 років, складає 48,5% від опитаних.

Водночас 20,2% населення не бачить умов для значного економічного зростання. Ще 9,4% опитаних важко було сказати.

 На запитання «Що може стати головним джерелом стрімкого економічного зростання після війни?» 28,9% населення назвали «створення урядом умов для зацікавлення іноземних інвесторів і підприємців». Варіант про відшкодування росією завданих збитків, передачу Україні вилучених російських коштів і власності обрало 27,1% опитаних. На третьому місці – «покращення умов діяльності для українських підприємців» (19,1%).

Лише 8,9% респондентів визначили, що пільгові позики та благодійні внески західних країн на відбудову України стануть джерелом економічного зростання. А 5,1% опитаних обрали варіант «інші причини».

 Варіант «важко сказати» обрали 9,8% респондентів.

 Довідково: Дослідження проводилося Київським міжнародним інститутом соціології з 11 вересня по 11 жовтня 2023 року. На основі випадкової вибірки мобільних телефонних номерів опитано 2014 респондентів у віці 18 років і старше. До вибірки не включалися жителі територій, які тимчасово не контролювалися владою України до 24 лютого 2022 року та громадяни, які виїхали закордон після 24 лютого 2022 року. Статистична похибка вибірки не перевищує 2,4%.

Джерело:  CASE Україна